stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

II Kiermasz "Wina i Sery" (10 opinii)

Celem organizatorów jest promocja szlachetnych win, miodów pitnych, nalewek i likierów wraz ze wspaniale komponujących się z nimi - serów rożnych gatunków w tym arystokrację wśród serów tj. serów długo dojrzewających z mleka owczego i krowiego. To klasyczny zestaw w kuchni śródziemnomorskiej i całej południowej Europy, w której ostatnio rozsmakowują się Polacy.

Na Kiermasz zaproszono importerów i producentów win i innych szlachetnych trunków oraz niszowych producentów serów żółtych, białych i twarogów, serów długo dojrzewających, pleśniowych, podpuszczkowych - z mleka krowiego, owczego i koziego - z różnych regionów Polski i Europy.
Dodatkami często serwowanymi do serów są ręcznie robione konfitury, miody naturalne a także oliwki i dobre pieczywo. Do win natomiast serwuje się poza serami także szlachetne pasztety oraz szynki i wędliny długo dojrzewające, których na Kiermaszu będzie wybór.
Nie zabraknie także różnych napitków wytwarzanych z naturalnych produktów, szlachetnych oliw i octów oraz innych delikatesów dobrze się komponujących z winami i serami.
I tak dla smakoszy win, oferta jaką przygotowali bezpośredni importerzy obejmuje : wina francuskie, hiszpańskie, portugalskie, włoskie, gruzińskie, bułgarskie, węgierskie, polskie oraz wina z Ameryki Płn.i Płd., Afryki i Australii ( ten zestaw win z tzw. "nowego świata" przedstawi firma "Winarium" Marek Konrad i syn )
Do tego miody pitne, nalewki i likiery polskich producentów w ciekawym wyborze.

Dla znawców i smakoszy serów możemy polecić nagrodzone wieloma prestiżowymi nagrodami : długo dojrzewajace sery owcze z Rancza "Frontiera", sery "korycińskie" z Gospodarstwa Rolnego Sł. Szamreto z Korycina na Podlasiu, miękkie kilkudniowe podpuszczkowe sery "wiżańskie" pachnące łąką z Wiżajn na Maurach, góralskie oscypki, sery kozie oraz twarogi i sery białe a także sery żółte długo dojrzewające z Austrii i Szwajcarii, Francji, Bułgarii , Włoch czy Portugalii.

Dla smakoszy wędlin polecamy szynki długodojrzewające, tradycyjne wędliny staropolskie, pasztety wykwintne, itd. - wyroby z własnych małych gospodarstw , również nagradzanych godłem "Teraz Polska" czy godłem Dziedzictwa Kulinarnego z całej Polski.

Kiermasz zlokalizowany jest po raz drugi w Gdyni na Skwerze Kościuszki ( na wysokości ORP" Błyskawica") w 20 stylowych domkach drewnianych, w których zaprezentuje się 30 wystawców.
Kiermaszowi towarzyszyć będą przez całe trzy dni :pokazy i degustacje , wystąpienia zaproszonych specjalistów, oprawa muzyczna z różnych regionów Portugalii, Francji i Polski, spotkania ze znanymi smakoszami, kucharzami, serownikami, konkursy dla publiczności oraz wiele niespodzianek. Codziennie o godz. 18.30 losowanie atrakcyjnych nagród dla osób przystępujących do konkursów.
Program towarzyszący kiermaszowi ułożony został wg. planu:

Dzień Portugalii
24 czerwiec 2011

10:00 Otwarcie kiermaszu - omówienie programu
14:00 Podroż po winnicach Portugalii - Manuel Maiorel
14:30 Kuchnia ekologiczna i zdrowie - Jola Słoma i Mirosław Trymbulak
15:00 Sery Europy południowej - Edyta Nasfeter - Rużyła "Edith"
15:30 Zdrowe dania z sera - Jola Słoma i Mirosław Trymbulak
16:00 Koncert muzyki portugalskiej i brazylijskiej - Alicja Bator Trio
17:00 Winnice Portugalii "od kuchni' - Manuel Maiorel
17:30 Koncert muzyki portugalskiej i brazylijskiej - Alicja Bator Trio
18:00 Live cooking show po portugalsku - Jose Costa szef kuchni restauracji "Portucale" w Warszawie
18:30 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20:00 Zakończenie Kiermaszu

Dzień Francuski
25 czerwiec 2011

10:00 Otwarcie Kiermaszu- omówienie programu
12:00 Podróż po winnicach z Południa Francji - Marc Petit "Winiarnia Cyrano"
13:00 Jak dojrzewają sery francuskie - Witold Misztal "Sklep Cyrano"
13:00 Recital piosenki francuskiej - Alan Manian
14:00 Sztuka serwowania wina - Marc Petit "Winiarnia Cyrano"
13:30-16:30 Wiązanka melodii francuskich - akordeon Czesław Lisowski
14:30 Recital piosenki francuskiej - Alan Manian
15:00 Wino i zdrowie - prof. dr hab. Michał Woźniak Katedra i Zakład Chemii Medycznej - Gdański Uniwersytet Medyczny
15:30 Recital piosenki francuskiej - Alan Manian
16:00-17:00 Pokaz mody "pręt-ŕ-porter" - Boutique "St. Tropez" Gdynia
16:15 Co ma niedźwiedź do sera? - Witold Misztal "Sklep Cyrano"
18:30 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20:00 Zakończenie Kiermaszu

Dzień Polski
26 czerwiec 2011

10:00 Otwarcie Kiermaszu - omówienie programu
12:00 Wędliny znad Brdy - Maria Spychalska "Specjały znad Brdy"
12:30 Bałkańskie smaki - "Bul - Eco" Poznań
13:00 Biebrzańskie wędliny - Robert Bartolewski "Bartlowizna" nad Biebrzą
13:30 Fenomen serów z Wiżajn - Mariusz Żeliszczak "Macierzanka"
13:45 Polskie likiery - tradycja i współczesność - Rafał Dziliński "Longinus"
14:00 Owcze sery z Mazur - Rusłan Kozynko Ranczo"Frontiera"
14:30 Ser Koryciński, a potop szwedzki - Sławomir Szamreto "Szamreto"
15:00 Polska tradycja miodów pitnych - Waldemar Badeński "Nektar"
15:30 Polskie hity - "Orkiestra Promenadowa"
16:00 Slow food - inny sposób jedzenia - Maciej Dobrzyniecki Polska Akademia Gastronomiczna
16:30 Wiązanka polskich melodii estradowych - "Orkiestra Promenadowa"
17:15 Kaszubskie tradycyjne sery i napitki - Halina Miotk z Paczewa
18:30 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20:00 Zakończenie Kiermaszu

Przeczytaj także

Opinie (10) 7 zablokowanych

  • Czy będzie degustacja nalewek i miodów pitnych ? (1)

    Można sie chyba spodziewać wielu lokalnych meneli

    • 1 5

    • A Hadziukowa przyjedzie...?

      • 0 0

  • to kiedy benda te degustacje? bo w programie nie ma godziny? (2)

    Tzrba sprubowac te zagraniczne kuchnie i porównac z Polskimi :)

    • 1 6

    • do "wjakich godzinach?" (1)

      Polski to trudny język?

      • 1 1

      • jak sie nepodoba to nie czytaj

        robie na złosc tobie

        • 1 2

  • Naprawdę wszystkich Państwa (2)

    zapewniam gorąco: Nie będzie tam nic ciekawego. Lepiej sobie pojechać w jakiekolwiek inne miejsce trójmiasta.

    • 1 7

    • Dokładnie, na okres wakacji zapominam o Skwerze, Bulwarze, mimo, że jestem Gdynianinem.

      Ilość przyjednych jest porażająca, boję się jeździć samochodem po Skwerze, bo ludzie sami pod koła włażą. Oczywiście grzecznie witam turystów, Gdynia zyskuje, ale to nie są klimaty dla mnie. Zastanawiam się tylko, gdzie oni mieszkają, przecież w Gdyni jest chyba ze sześć hoteli.

      • 1 1

    • pewnie na monciaku się wolisz lansować

      Niż zjeść pyszną swojską kiełbaskę , czy delekować się nalewkami.
      Byłam ...zobaczyłam...skosztowałam i polecam. Pyszne sery, super chlebek i coś dla amatorów % też się znajdzie.

      • 1 0

  • Nie ma to jak miodek pitny :D

    albo naleweczka wiśniowa.

    • 0 0

  • kiełbaska

    ta kiełbaska tak na słoneczku,kaszelek i kichanie?!w sklepiku osiedlowym niedopomyślenia,odrazu działka od Sanepidu.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.