• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Festiwal Filmów Kulinarnych K5 Food Story

Kino Repertuar wszystkich kin w Trójmieście

Wydarzenie w ramach

Akademia Kulinarna K5 i Konsulat Kultury w Gdyni zapraszają na nowy festiwal na mapie Trójmiasta. Wydarzenie odbędzie się w dniach 5-7 kwietnia 2024 w tkance miejskiej Gdyni. Festiwal połączy sztukę kulinarną z kinem. Podczas wydarzenia te dwa światy będą się przenikały i uzupełniały nawzajem. Zapewnimy mnogość doznań wizualnych i smakowych. Dwa pełne dni festiwalowe poprzedzone zostaną 5 kwietnia przedpremierową projekcją filmu od Gutek Film Bulion i Inne Namiętności, który zdążył już zebrać mnóstwo pozytywnych recenzji. Film wyjątkowo wyświetlimy w Gdyńskim Centrum Filmowym. W sobotę 6 kwietnia, cała energia miłośników dobrego smaku przeniesie się na dwa dni do właściwej przestrzeni Konsulatu Kultury w Gdyni. Projekcje filmów będą poprzedzone poczęstunkiem przygotowanym przez gdyńskie restauracje, nawiązującym do tematyki seansu i dyskusją z zaproszonymi gośćmi. Festiwal kierujemy do każdego foodie i nie tylko. Jeżeli kochacie kino i doskonałą kuchnię będziecie w kulinarnym raju. Przy okazji będzie to możliwość do przeprowadzenia inspirujących rozmów i ciekawej wymiany doświadczeń. Dla miłośników kina i dobrego smaku przygotowaliśmy małą księgarnie z książkami z , konkursy z wiedzy kulinarnej i wiele innych atrakcji towarzyszących w przestrzeni Konsulatu Kultury.

Bihar Dok 1h 13 minut
W Baskijskim Centrum Kulinarnym pięcioro studentów z różnych krajów tworzy specjalne menu Bihar Doc (jutro w języku baskijskim) na uroczystą kolację z udziałem najważniejszych twórców współczesnej baskijskiej kultury.

"Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata " 1h 25 min., reż. Cameron Yates
Historia genialnego kucharza, który jako 12-latek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako szesnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce The New York Timesa. Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku.

Jajko czy kura 1h 27 min, reż. Sébastien Gagné (dubbing, wiek 10+)
Bohaterem filmu jest 12 letni Max, który jest przedsiębiorcą. Niestety, z powodu przeprowadzki do odległej wsi musi zamknąć swoją firmę. Kiedy jednak w nowym miejscu Max zauważa kurczaki w stodole swojego kuzyna Charlesa, dostrzega też sposób na powrót do biznesu. Aby założyć ekologiczną fermę, chłopcy łączą siły z Alice, popularną youtuberką.

Naznaczona 1h 37 min reż Ruth Paxton
Historia Holly, matki, która zostanie poddana próbie. Jej nastoletnia córka Betsey twierdzi, że doznała głębokiego oświecenia i odmawia jedzenia ponieważ twierdzi, że teraz ciało już nie należy do niej. Czy będzie to horror czy film o zaburzeniach odżywiania? Przekonacie się podczas seansu.

Podróż na sto stóp 2h 2 min. reż. Lasse Hallström
Hassan marzy o zostaniu szefem kuchni i otworzeniu własnej restauracji. Gdy jego rodzina przeprowadza się do południowej Francji, Hassan odnajduje tam nową pasję kuchnię francuską. Jego talent i determinacja zostają dostrzeżone przez właściciela prestiżowej restauracji, który zatrudnia go jako pomoc kuchenną. Wkrótce Hassan odkrywa, że francuska kuchnia i jej indyjskie korzenie mogą ze sobą współgrać, a smaki z dwóch kultur mogą się wzajemnie wzbogacić.

W obronie jedzenia 1h 57 min.
Michael Pollan, który jest amerykańskim dziennikarzem, wielokrotnie nagradzanym autorem bestsellerów na temat jedzenia i produkcji żywności stara się odpowiedzieć na pytanie, co należy jeść, by zachować zdrowie.

Wino we krwi (Gruzja) 1h 18 min, reż. Emily Railsback
Filmowiec Emily Railsback i wielokrotnie nagradzany sommelier Jeremy Quinn badają odrodzenie 8000-letnich tradycji winiarskich, które Gruzja prawie straciła w okresie rządów sowieckich. Railsback tworzy intymną relację ukazującą gruzińską wieś, zawiłe i odporne społeczeństwo, które przetrwało regularną inwazję obcych wielokrotnie próbujących wymazać gruzińską kulturę.

Program festiwalu
piątek 5 kwietnia

GCF Gdynia
godzina 18:00 Bulion i inne namiętności pokaz przedpremierowy (czas trwania 2 godz. 25 min.) 
sobota 6 kwietnia 
Konsulat Kultury w Gdyni 
godzina 11:00 "Chef Flynn. Najmłodszy kucharz świata" (czas trwania 1 godz. 25 minut) 
godzina 14:00 Bihar Dok (czas trwania 1 godzina 13 minut) 
godzina 16:00 Wino we krwi (czas trwania 1 godzina 18 minut)
 
Wydarzenia towarzyszące
Akademia Kulinarna K5

godzina 9:00 - 11:00 - warsztaty i pokaz kulinarny dla dzieci w wieku 7-11 lat nawiązujący tematyką do filmu dla najmłodszych jajko czy kura. 
Konsulat Kultury 
godzina 12:00 - 17:00 - księgarnia z książkami kulinarnymi, prowadzona przez Vademecum Cafe z Gdyni, spotkania z autorami książek kulinarnych, będą możliwością rozmowy i inspiracji kulinarnych.
Restauracja Biały Królik Gdynia 
godzina 19:00
- kolacja filmowa w restauracji, która zabierze gości w świat magii kina na talerzu.
 
niedziela 7 kwietnia
Konsulat Kultury w Gdyni - seanse filmowe biletowane 
godzina 11:00 Jajko czy kura (czas trwania 1 godz. 27 minut) 
godzina 14:00 W obronie jedzenia (czas trwania 1 godz. 57 minut) 
godzina 17:00 Podróż na 100 stóp (czas trwania 2 godz. 2 minuty) 
godzina 20:00 Naznaczona (czas trwania 1 godz. 37 minut)
 
Wydarzenia towarzyszące
Restauracja Vinegre w Gdyni 
godzina 9:00 - 11:00
  śniadanie filmowe w duchu dobrego smaku 
Konsulat Kultury w Gdyni 
godzina 13:00
  konkursy wiedzy kulinarnej z wyjątkowymi nagrodami

 

Opinie