stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

3. Kiermasz Wina i Sery (34 opinie)

III Kiermasz "Wina i Sery" 2012 odbędzie się po raz drugi w Gdyni, na Skwerze Kościuszki (na wysokości ORP "Błyskawica"). 30 wystawców zaprezentuje się w 20 stylowych drewnianych domkach. Imprezie, przez całe trzy dni, towarzyszyć będą pokazy i degustacje oraz wystąpienia zaproszonych specjalistów.

Program towarzyszący kiermaszowi:

Dzień Polski
(22 czerwiec 2012)

10.00 Otwarcie Kiermaszu - omówienie programu
12.00 Fenomen serów Korycińskich - Jerzy Szamreto
12.30 Polska tradycja miodów pitnych - Waldemar Badeński "Nektar"
13.00 Tradycyjne polskie piwa niepasteryzowane - Browar "Edi" z Wschowej
13.30 Polskie likiery - tradycja i współczesność - Rafał Dziliński "Longinus"
14.00 Biebrzańskie wędliny - Robert Bartolewski "Bartlowizna" nad Biebrzą
15.00 Piwo miodowe i miody pitne - mazurskie tradycje - Joanna Lachowicz
16.00 Polskie oleje tłoczone na zimno - Beata Peksa "Semko" ze Śmiłowa
16.30 Góralskie oscypki i sery owcze - Stanisław Koza
17.00 Bałkańskie smaki - "Bul -Eco" Poznań
17.30 Sekret tradycyjnych polskich wędlin - Piotr Lenart z Bydgoszczy
18.00 Odkrywamy polskie wina - Bartosz Mazurczak "Bestore" Poznań
18.30 Tradycja wędlin litewskich - Vytautas Drema-Volter
19.00 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20.00 Zakończenie Kiermaszu

Dzień Hiszpanii
(23 czerwiec 2012)

10:00 Otwarcie kiermaszu - omówienie programu
13:00 Podroż po winnicach Hiszpanii i- Katarzyna Kostro- Gostomska
13:30 Live cooking show na hiszpańską nutę. Gotuje i opowiada Marcin Żurawski -
szef kuchni hotelu Galion w Gdańsku
15:00 Wino i oliwa w kulturze hiszpańskiej - Juli Carbo. Degustacja oliwy.
16:00 Specjały kuchni hiszpańskiej - degustacja hiszpańskich produktów
16:30 Odkrywamy sery hiszpańskie - Madalena Zemflero
17:00 Koncert muzyki flamenco na gitarze hiszpańskiej - Robert 'Robero' Słucki
18:00 Cava to nie kawa! - Juli Carbo. Dagustacja Cavy hiszpańskiej.
18:30 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20.00 Zakończenie Kiermaszu

Dzień Grecji
(24 czerwiec 2012)

10.00 Otwarcie Kiermaszu i omówienie programu
12.30 Koncert muzyki greckiej - Spiros Band
13.00 Podróż po greckich winnicach, historia Restiny - najstarszego wina domowego w
Grecji opowiada Theofanis Mitsoulas , właściciel "Delikatesów greckich Agora"
13.30 Live cookinng show : Co to jest "sałatka grecka" po grecku oraz kawa po grecku -
Theofanis Mitsoulas - właściciel "Delikatesów greckich Agora"
14.00 Pokaz tańców w greckim rytmie Spiros Band - Regina i Stamatis Kakaris
14.30 Grecy w Polsce - Jorgos Orfanos
15.00 Przegląd serów greckich - Regina Kakaris
15.30 Live cooking show "Feta i inne greckie sery na wiele sposobów" - pokaz prowadzi
Fheofanis Mitsoulas właściciel "Delikatesów greckich Agora"
16.00 Pokaz tańców w greckim rytmie Spiros Band- Regina i Stamatis Kakaris
16.30 Kultura i zwyczaje kulinarne w Grecji i w Polsce - Jorgos Ofranos
17.00 Live cooking show "Lekkie greckie dania: Dakos z fetą i szpinak na patelni" -
Theofanis Mitsoulas właściciel "Delikatesów greckich Agora"
17.30 Koncert muzyki greckiej - Spiros Band
18.30 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20.00 Zakończenie Kiermaszu

Degustację i zakupy umilać będzie muzyka z różnych regionów Portugalii, Francji i Polski. Odbywać będą się również spotkania ze znanymi smakoszami, kucharzami oraz serownikami. Przewidziano także konkursy dla publiczności oraz wiele niespodzianek.

Ponadto przez cały czas kiermaszu prezentujemy z dużym naciskiem naszych polskich producentów win, nalewek, wódek oraz serów i nabiału. Od kilku lat obserwujemy stały wzrost smakoszy zainteresowanych dobrymi produktami .

Przeczytaj także

Opinie (34) 2 zablokowane

Dodaj opinię
Walczymy z przemocą słownąKasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Dodaj opinię

Odpowiedz

Dodając opinię akceptujesz regulamin dodawania opinii.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Trojmiasto.pl Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

  • kiermasz
    lip 25-16.08
    g. 10:00 - 18:00
    Gdańsk, Wyspa Ołowianka
    Pomorskie smaki