stat
Impreza już się odbyła

Żywność oraz jej rola w polskich i japońskich podręcznikach szkolnych

Wykład ma na celu zaprezentowanie żywności ukazywanej w polskich i japońskich podręcznikach oraz odpowiedź na pytanie, czy materiał ten może mieć pozytywny wpływ na zdrowie dzieci.

Według wyników wielu badań stan zdrowia tak polskich, jak i japońskich dzieci jest niepokojący. W celu jego poprawy japoński rząd powołał w 2006 roku stowarzyszenie propagujące wśród dzieci zdrowy styl życia. Nacisk kładziony jest zwłaszcza na codzienne spożywanie śniadania. Również polski rząd zdaje się mieć na uwadze kwestie zdrowotne dzieci: w opracowaniu najnowszej podstawy programowej z komentarzami znajduje się informacja o tym, że "zadaniem szkoły jest kształtowanie postaw prozdrowotnych uczniów, [...] a ponadto ugruntowanie wiedzy z zakresu prawidłowego odżywiania się [...]". Organizowane są także prozdrowotne kampanie, jak na przykład kampania pod hasłem "Zdrowe Dzieci, Zdrowa Młodzież, Zdrowi Dorośli" z 2016 roku.

Sonia Czaplewska - absolwentka japonistyki na Uniwersytecie Jagiellońskim, stypendystka rządu japońskiego na Uniwersytecie w Osace. Stara się dzielić swą wiedzą, publikując oraz biorąc udział w konferencjach na całym świecie - m.in. na międzynarodowych warsztatach japonistycznych czy na 30th International Congress of Psychology w Kapsztadzie. Jako że, prócz miłości do Japonii, jej drugą wielką pasją jest jedzenie - ukończyła również dietetykę (KWSPZ) oraz Food Studies (Uniwersytet SWPS). Od dziewięciu lat pracuje jako lektorka języka japońskiego. Prowadzi szkołę SUGOI w Gdańsku, gdzie pomaga odkrywać uczniom meandry języka oraz kultury Japonii. Doktorantka na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Gdańskiego, zajmuje się badaniami nad polskimi i japońskimi podręcznikami szkolnymi.

Opinie

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Najpopularniejsze wydarzenia

  • 3 godz
  • |
  • 12 godz
  • |
  • 3 dni
  • |
  • 7 dni