WARSZTAT - PIECZENIE CHLEBA I CIAST NA ZAKWASIE /+wersja bezglutenowa
forma: teoria + praktyka + degustacja
czas trwania: 4 godziny
Podobne wydarzenia
niedziela, godz. 14:00
Sopot,
Sopot Marriott Resort & Spa
bilety 380 zł
przedsprzedaż 280 zł
przedsprzedaż 280 zł
środa, godz. 18:00
Gdynia,
K5 - Akademia Kulinarna
bilety 440 zł
W programie warsztatów - od ziarenka do bochenka ... czyli słów kilka o:
• ZBOŻACH - z których możemy pozyskać mąkę, o ich właściwościach,
• MĄCE - o TYPach mąki - od białej do razowej oraz mąkach bezglutenowych,
• Psychologia ZAKWASU - genialne dzieło przypadku! - o jego właściwościach, wymaganiach, zależnościach...
• najprostszy przepis na chleb mąka + woda + zakwas + sól = chleb, oraz kilka innych wariantów !
a potem:
• o dodatkach do chleba - do wyboru do koloru,
• w czym upiec chleb ? - przegląd foremek od blaszanych, glinianych, żeliwnych po szklane,
• przechowywanie chleba,
oraz:
• krótka historia chleba - kilka słów o najstarszym fast foodzie świata,
• współczesne imitacje chleba - o chlebie na drożdżach i czy każde ciemne pieczywo to chleb razowy?
• o potrzebie pieczywa bezglutenowego
Co się będzie działo na warsztatach:
Nauczymy się jak wyrobić ciasto na chleb - każdy uczestnik powinien przynieść na warsztat miskę (np. plastikową) i foremkę na chleb oraz kuchenny fartuszek. Gotowe ciasto przełożone do foremki i będzie gotowe do upieczenia (już w domu po powrocie z warsztatów). Każdy uczestnik warsztatów otrzyma swoją porcję zakwasu na pierwszy domowy wypiek, również zakwas bezglutenowy.
Będzie też można zakupić świeżo mieloną mąkę razową z żyta, orkiszu, płaskurki, jęczmienia, owsa, prosa, gryki.
W menu warsztatów między innymi:
Kilka rodzajów domowego chleba na zakwasie z prawdziwym wiejskim masłem, ciasto na zakwasie
Skrypt: zawiera obrazkową instrukcję oraz przepisy na chleb w różnych wariantach
INFORMACJE DODATKOWE:
NA WSZYSTKICH WARSZTATACH KORZYSTAMY Z PRODUKTÓW NATURALNYCH, EKOLOGICZNYCH, SEZONOWYCH I REGIONALNYCH !
Dla kogo warsztaty:
WSKAZÓWKI TEORETYCZNE SĄ DO ZASTOSOWANIA NIEMALŻE W KAŻDEJ Z DIET (np. zarówno mięsnej jak i bez mięsnej). Dania przygotowywane w czasie warsztatów są również dostosowane dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA !!!
Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub miejsca warsztatów.
Koszt warsztatów:
*Jeżeli bardzo chcesz wziąć udział w warsztatach, ale koszt jest dla Ciebie zbyt duży, napisz, zobaczymy co da się zrobić.
Wszystkie warsztaty odbywają się w szkole jogi Kamili Świąder - Joga-Trójmiasto
Adres: ul. Do Studzienki 51, Gdańsk /Wrzeszcz
Informacje i zgłoszenia: Małgorzata Meller, tel. 506 023 906, mmeller@tlen.pl,
www.facebook.com/marchewkowarewolucja
www.marchewka-rewolucja.pl
fot. https://www.facebook.com/anna.maria.biniecka
• ZBOŻACH - z których możemy pozyskać mąkę, o ich właściwościach,
• MĄCE - o TYPach mąki - od białej do razowej oraz mąkach bezglutenowych,
• Psychologia ZAKWASU - genialne dzieło przypadku! - o jego właściwościach, wymaganiach, zależnościach...
• najprostszy przepis na chleb mąka + woda + zakwas + sól = chleb, oraz kilka innych wariantów !
a potem:
• o dodatkach do chleba - do wyboru do koloru,
• w czym upiec chleb ? - przegląd foremek od blaszanych, glinianych, żeliwnych po szklane,
• przechowywanie chleba,
oraz:
• krótka historia chleba - kilka słów o najstarszym fast foodzie świata,
• współczesne imitacje chleba - o chlebie na drożdżach i czy każde ciemne pieczywo to chleb razowy?
• o potrzebie pieczywa bezglutenowego
![wyrabianie ciasta wyrabianie ciasta](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/99/2021/300x0/2021214-nophoto.webp)
wyrabianie ciasta
Nauczymy się jak wyrobić ciasto na chleb - każdy uczestnik powinien przynieść na warsztat miskę (np. plastikową) i foremkę na chleb oraz kuchenny fartuszek. Gotowe ciasto przełożone do foremki i będzie gotowe do upieczenia (już w domu po powrocie z warsztatów). Każdy uczestnik warsztatów otrzyma swoją porcję zakwasu na pierwszy domowy wypiek, również zakwas bezglutenowy.
Będzie też można zakupić świeżo mieloną mąkę razową z żyta, orkiszu, płaskurki, jęczmienia, owsa, prosa, gryki.
W menu warsztatów między innymi:
Kilka rodzajów domowego chleba na zakwasie z prawdziwym wiejskim masłem, ciasto na zakwasie
Skrypt: zawiera obrazkową instrukcję oraz przepisy na chleb w różnych wariantach
INFORMACJE DODATKOWE:
NA WSZYSTKICH WARSZTATACH KORZYSTAMY Z PRODUKTÓW NATURALNYCH, EKOLOGICZNYCH, SEZONOWYCH I REGIONALNYCH !
Dla kogo warsztaty:
WSKAZÓWKI TEORETYCZNE SĄ DO ZASTOSOWANIA NIEMALŻE W KAŻDEJ Z DIET (np. zarówno mięsnej jak i bez mięsnej). Dania przygotowywane w czasie warsztatów są również dostosowane dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA !!!
Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub miejsca warsztatów.
Koszt warsztatów:
*Jeżeli bardzo chcesz wziąć udział w warsztatach, ale koszt jest dla Ciebie zbyt duży, napisz, zobaczymy co da się zrobić.
Wszystkie warsztaty odbywają się w szkole jogi Kamili Świąder - Joga-Trójmiasto
Adres: ul. Do Studzienki 51, Gdańsk /Wrzeszcz
Informacje i zgłoszenia: Małgorzata Meller, tel. 506 023 906, mmeller@tlen.pl,
www.facebook.com/marchewkowarewolucja
www.marchewka-rewolucja.pl
fot. https://www.facebook.com/anna.maria.biniecka