Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, wybrane restauracje z całego kraju wprowadzą na tydzień od 5 do 11 listopada specjalne menu inspirowane różnymi regionami i kuchniami XIX i XX-wiecznej Polski.
Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyć będzie opowieść historyczna profesora Jarosława Dumanowskiego z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Akcja Tydzień Kuchni Polskiej organizowana jest przez MAKRO Polska w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski.
Kuchnia polska kształtowała się przez wieki, czerpiąc z różnych kultur. Jednak nasze dziedzictwo kulinarne wciąż nie jest dostatecznie doceniane.
Program Polskie Skarby Kulinarne ma na celu to zmienić i odkryć na nowo skarbiec kuchni polskiej.
Zachęcamy współczesnych szefów kuchni i restauratorów do inspirowania się technikami i recepturami dawnych kuchmistrzów. Zagłębiamy się w karty historii, by odnaleźć autentyczną definicję polskiej kuchni tradycyjnej oraz przetłumaczyć ją na język współczesnej gastronomii. W tym celu wspólnie z ekspertami - zarówno praktykami, jak i teoretykami - prowadzimy interdyscyplinarny dialog i tworzymy forum wymiany doświadczeń.
Misją programu jest zwiększenie świadomości Polaków na temat bogactwa tradycji naszego kraju oraz rozbudzenie wśród nich patriotyzmu kulinarnego. Realizujemy ją poprzez szereg warsztatów, spotkań i materiałów edukacyjnych skierowanych do szefów kuchni, restauratorów i uczniów szkół gastronomicznych. Wybitni szefowie kuchni i historycy tworzą grono ekspertów, którego liderem jest Maciej Nowicki, szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Mecenasem programu Polskie Skarby Kulinarne jest sieć hurtowni MAKRO Polska.
Więcej informacji: https://www.makro.pl/polskie-skarby-kulinarne
Restauracje w Trójmieście:
Gdynia: Pieterwas Krew i Woda, Tłusta Kaczka
Sopot: Petit Paris, Art Deco - Restauracja
Gdańsk: Szafarnia 10, Restauracja Fino
Gdynia: Pieterwas Krew i Woda, Tłusta Kaczka
Sopot: Petit Paris, Art Deco - Restauracja
Gdańsk: Szafarnia 10, Restauracja Fino
Kuchnia polska kształtowała się przez wieki, czerpiąc z różnych kultur. Jednak nasze dziedzictwo kulinarne wciąż nie jest dostatecznie doceniane.
Program Polskie Skarby Kulinarne ma na celu to zmienić i odkryć na nowo skarbiec kuchni polskiej.
Zachęcamy współczesnych szefów kuchni i restauratorów do inspirowania się technikami i recepturami dawnych kuchmistrzów. Zagłębiamy się w karty historii, by odnaleźć autentyczną definicję polskiej kuchni tradycyjnej oraz przetłumaczyć ją na język współczesnej gastronomii. W tym celu wspólnie z ekspertami - zarówno praktykami, jak i teoretykami - prowadzimy interdyscyplinarny dialog i tworzymy forum wymiany doświadczeń.
Misją programu jest zwiększenie świadomości Polaków na temat bogactwa tradycji naszego kraju oraz rozbudzenie wśród nich patriotyzmu kulinarnego. Realizujemy ją poprzez szereg warsztatów, spotkań i materiałów edukacyjnych skierowanych do szefów kuchni, restauratorów i uczniów szkół gastronomicznych. Wybitni szefowie kuchni i historycy tworzą grono ekspertów, którego liderem jest Maciej Nowicki, szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Mecenasem programu Polskie Skarby Kulinarne jest sieć hurtowni MAKRO Polska.
Więcej informacji: https://www.makro.pl/polskie-skarby-kulinarne