Każdemu z nas zdarza się wyrzucać jedzenie w domu czy w biurze. Rzeczywiście - w skali globu marnujemy ok. 30% wyprodukowanej żywności. A choć do marnotrawstwa dochodzi na wszystkich etapach łańcucha spożywczego, to za największą jego część odpowiadają konsumenci (ok. 60%).Serdecznie zapraszamy na spotkanie online To tylko jedna kromka chleba Szanuję, nie marnuję z Virginie Little.
Podobne wydarzenia
piątek - sobota, godz. 18:30
Gdańsk,
Centrum Tańca GABI
bilety 170 zł
ulgowy 150 zł
ulgowy 150 zł
sobota
Sopot
Wstęp wolny
Porozmawiamy o tym, jak wykorzystać resztki jedzenia do przygotowania nowych potraw. Podczas spotkania uświadomimy uczestnikom, że marnowanie jedzenia wpływa nie tylko na środowisko, ale i na naszą kieszeń.
Podpowiemy, jak robić zakupy, jak przechowywać produkty, aby długo zachowały świeżość, jak zagospodarować resztki posiłków, gdzie oddać nadmiar żywności bo jedzenie to nie śmieć!
Program:
Zarys marnotrawstwa i wpływ na środowisko
Źródła marnotrawstwa jedzenia
Jak uratować jedzenie przed śmietnikiem w domu praktyczne sposoby.
Jak możemy się przyczynić do ograniczania marnotrawstwa żywności poza domem?
Wymiana doświadczeń, rozmowa o wyzwaniach i sukcesach uczestników.
Projekt DZIAŁAMY W KLIMACIE realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku.
Virginie Little, konsultantka ds. zrównoważonego rozwoju, założycielka Little Greenfinity i Zero Waste Professionals, fundacji One Planet.
Po studiach ekonomicznych i kilkuletniej karierze w obszarze komunikacji, w 2016 roku Virginie postanowiła poświęcić się zawodowo swojej pasji do zrównoważonego rozwoju. Po ukończeniu studiów podyplomowych w zakresie gospodarki odpadami w Szkole Głównej Handlowej (SGH) w Warszawie, założyła Little Greenfinity, żeby pomagać decydentom, pracownikom i konsumentom w zmniejszaniu ich wpływu na środowisko i wywieraniu pozytywnego wpływu społecznego poprzez redukcję odpadów. Virginie jest autorką licznych programów szkoleniowych dla wszelkiego typu organizacji, od biznesu po non-profit, działających w różnych sektorach gospodarki. Od 2016 roku w prowadzonych przez nią warsztatach i szkoleniach wzięło udział ponad 2400 osób (w tym dzieci, młodzież, pracownicy, decydenci biznesowi).
Razem z mężem i dwójką dzieci, Virginie Little praktykuje na co dzień styl życia zero waste. Z tego względu jest źródłem praktycznych informacji i porad dla uczestników szkoleń. Jako Francuzka mieszkająca kolejno w Szwecji, Polsce i Portugalii, której partnerem życiowym jest rodowity Amerykanin, Virginie Little wnosi do szkoleń i doradztwa dodatkowy pierwiastek multikulturowości oraz dobre praktyki stosowane na całym świecie.
Podpowiemy, jak robić zakupy, jak przechowywać produkty, aby długo zachowały świeżość, jak zagospodarować resztki posiłków, gdzie oddać nadmiar żywności bo jedzenie to nie śmieć!
Program:
Zarys marnotrawstwa i wpływ na środowisko
Źródła marnotrawstwa jedzenia
Jak uratować jedzenie przed śmietnikiem w domu praktyczne sposoby.
Jak możemy się przyczynić do ograniczania marnotrawstwa żywności poza domem?
Wymiana doświadczeń, rozmowa o wyzwaniach i sukcesach uczestników.
Projekt DZIAŁAMY W KLIMACIE realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku.
Virginie Little, konsultantka ds. zrównoważonego rozwoju, założycielka Little Greenfinity i Zero Waste Professionals, fundacji One Planet.
Po studiach ekonomicznych i kilkuletniej karierze w obszarze komunikacji, w 2016 roku Virginie postanowiła poświęcić się zawodowo swojej pasji do zrównoważonego rozwoju. Po ukończeniu studiów podyplomowych w zakresie gospodarki odpadami w Szkole Głównej Handlowej (SGH) w Warszawie, założyła Little Greenfinity, żeby pomagać decydentom, pracownikom i konsumentom w zmniejszaniu ich wpływu na środowisko i wywieraniu pozytywnego wpływu społecznego poprzez redukcję odpadów. Virginie jest autorką licznych programów szkoleniowych dla wszelkiego typu organizacji, od biznesu po non-profit, działających w różnych sektorach gospodarki. Od 2016 roku w prowadzonych przez nią warsztatach i szkoleniach wzięło udział ponad 2400 osób (w tym dzieci, młodzież, pracownicy, decydenci biznesowi).
Razem z mężem i dwójką dzieci, Virginie Little praktykuje na co dzień styl życia zero waste. Z tego względu jest źródłem praktycznych informacji i porad dla uczestników szkoleń. Jako Francuzka mieszkająca kolejno w Szwecji, Polsce i Portugalii, której partnerem życiowym jest rodowity Amerykanin, Virginie Little wnosi do szkoleń i doradztwa dodatkowy pierwiastek multikulturowości oraz dobre praktyki stosowane na całym świecie.