• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Święta z Karobem

Już 7 grudnia zapraszamy na Targ Śniadaniowy w Sopocie na drugą edycję warsztatów kulinarnych z Januszem Arrasz!
Z czym kojarzą się Państwu Święta Bożego Narodzenia? Z rodzinną atmosferą, kolorową choinką, prezentami i aromatycznymi wypiekami?

kwi 27

sobota, godz. 11:00 - 14:00

Gdańsk,
Wstęp wolny
maj 9

czwartek, godz. 16:00 - 19:00

Wstęp wolny
Jeśli pragniecie zaskoczyć bliskich nowinkami na wigilijnym stole, koniecznie wpadnijcie na warsztaty kulinarne z promotorem zdrowia Januszem Arrasz, który pokaże jak wyczarować pyszne, zdrowe i niebanalne przysmaki świąteczne dla dzieci i dorosłych. W warsztatowym menu znajdą się m.in. ciasteczka i pierniczki z Karobu oraz pasztet z Tahini. Pan Janusz Arrasz opowie także o zdrowym odżywianiu oraz o wigilijnych potrawach dla wegan i alergików.

W warsztatach mogą uczestniczyć dzieci. Dla małych kucharzy przygotowaliśmy Mikołajkowe niespodzianki.
Wstęp wolny! Nie jest wymagana wcześniejsza rejestracja.

Warsztaty odbędą się 7 grudnia podczas Targu Śniadaniowego w Sopocie (Zespół Szkół Handlowych, ul. Tadeusza Kościuszki 18, vis a vis Urzędu Miasta), w godz. 11:00 - 14:00.

Patronem wydarzenia jest www.bakra.com.pl

O Januszu Arrasz
Janusz Arrasz jest specjalistą ds. żywności ekologicznej i wegetariańskiej, popularyzatorem tematyki profilaktyki zdrowotnej, autorem licznych programów radiowych o tematyce bio i wege żywności. Często organizuje i prowadzi warsztaty kulinarne oraz wykłady na temat zdrowego odżywiania zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

O Karobie
Karob, czyli szarańczyn strąkowy zwany jest także chlebem z drzewa świętojańskiego. Ze swoich wyjątkowych właściwości był znany już w starożytności. Dziś wyrabia się z niego melasę  oraz proszek, które są źródłem magnezu, żelaza i fosforu. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, transporcie tlenu w organizmie i produkcji czerwonych krwinek. Fosfor z kolei przyczynia się do zachowania prawidłowego metabolizmu oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości.

O Tahini
Tahini - to pasta sezamowa, która powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, znanego i cenionego na całym świecie. Tahini jest składnikiem bliskowschodnich tradycyjnych potraw m.in. chałwy, hummusu i baba ghanoush oraz bogatym źródłem m.in. magnezu, potasu, wapnia i żelaza.

Opinie