• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Slow Fest Sopot - Sopot od Kuchni (16 opinii)

W dniach 25 i 26 czerwca 2016 na sopockim Molo w godzinach 11:00-18:00 odbędzie się czwarta edycja cyklicznego kulinarnego wydarzenia SLOW FEST SOPOT z udziałem znakomitych kucharzy z wielu zakątków Polski. To jeden z największych festiwali Slow Food w tej części Europy.

Przy jednym stole 200-stu kucharzy, pasjonatów, artystów. Swój kunszt kulinarny zaprezentuje ok. 70 restauracji i kilkunastu wystawców. W programie liczne wykłady, szkolenia, prezentacje z zakresu idei Slow, produkcji, upraw, etyki, wiedzy o odżywianiu i gotowaniu.

Filozofia tego projektu opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem Pomorza i Morza Bałtyckiego.

Jest to pierwsze w historii i jedyne tego typu wydarzenie na Pomorzu w ciągu roku.

Przy eleganckim, długim ok 200 metrowym stole ustawionym wzdłuż sopockiego Molo pojawią się między innymi sławy kulinarne, członkowie Slow Food Polska, szefowie kuchni kilkudziesięciu restauracji z Trójmiasta, Kaszub i innych rejonów Polski, artyści, aktorzy, pasjonaci między innymi Reni Jusis, Tymon Tymański, Przemysław Bluszcz, Robert Makłowicz, Tomek Jakubiak, blogerzy kulinarni, Prezydent miasta Sopot, młodzi zdolni pasjonaci gotowania.

Wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu będą serwowali pyszne degustacyjne przekąski dla wszystkich chętnych gości.

Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy po zakupieniu za symboliczne 5 PLN kuponu (karnety do kupienia na Molo w biurze festiwalu 6x5 PLN).

Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacje festiwalowe wspaniałych kucharzy.

Każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatora produkty.
Szykuje się niesamowita dwudniowa uczta dla podniebienia.

Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się:
dania z ryb bałtyckich, atlantyckich i słodkowodnych
dania z owoców morza
dania z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny
dania greckie, japońskie, francuskie, włoskie, marokańskie, tajskie, hiszpańskie, polskie, szwedzkie, norweskie
dania egzotyczne
dania wegańskie i wegetariańskie
zupy
różnorodne wypieki, słodycze, desery
soki, napoje, wody
polskie wina i cydr
firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik"
wiele unikatowych produktów z regionu




Przy stole pojawią się również drobni producenci unikatowej żywności.
Organizator i pomysłodawca wydarzenia Wojciech Radtke - lider Slow Food Pomorze, producenci Wysoka Półka oraz Fumenti w porozumieniu z głównym partnerem wydarzenia Urzędem Miasta Sopot kontynuują rozpoczęty wiele lat temu przez Slow Food proces - modę na czerpanie bogactw kulinarnych z regionu.

Festiwal został nagrodzony przez MTG jako "Najlepsza promocja województwa pomorskiego w 2013"

Organizator: Slow Food Pomorze - Wojciech Radtke
Produkcja: Wysoka Półka, Fumenti

www.slowfestsopot.com

Przeczytaj także

Informacja o biletach

Wejście na teren imprezy na zasadach ogólnych (bilety, za darmo z Kartą Sopocką itd.) - szczegóły na stronie Mola w Sopocie.

Degustacja potraw: 5 zł (do nabycia w karnetach 6x 5 zł).

Opinie (16)

  • (1)

    tylko czemu nie ma np mniejszych karnetów -trójek, nie każdy może sobie pozwolić wydać 30- zł

    • 9 10

    • to niech nie idzie

      • 6 3

  • (3)

    same pojedyncze kupony są zbyt drogie, bo porcje niekiedy są bardzo małe, wręcz na jeden "kęs", trochę trudno najeść się za 30 zł.

    • 6 9

    • Nie musisz jechac

      Zezryj se obiad w domu będzie taniej a nikt twojej skwaszonej geby nie będzie musiał oglądać. Pozdro

      • 6 5

    • pozostaje bar mleczny

      To najedz się w barze mlecznym, bedzie więcej i taniej, bedziesz zadowolony.

      • 3 3

    • Chyba raczej trudno przejeść te 30 zł, bo porcje są całkiem konkretne.

      • 1 0

  • to siedźcie w domu (3)

    Skoro nie możecie wydać 30 pln to siedźcie w domu dziady ! kazdy by chciał wszytsko za darmo .Co za naród !

    • 36 14

    • w samo sedno!

      trafiłeś w samo sedno hehehe

      • 4 2

    • drogo!

      karnet za 30 zł i jeszcze bilet wstępu na molo, żeby nabić kasę miastu. Wielka mi promocja...

      • 2 4

    • ja a co-spieprzaj dziadu!..oto szacunek po polsku..normalnie.patologia

      • 0 0

  • (1)

    zapłacić 30 zł i stać w tłumie po korek śledzia od Makłowicza,gdzie tu logika?
    w Iławie jest podobna impreza,taka swojsko -wiejska .ale tam najada sie tłum ludzi do syta pychotami gospodyń - za darmoo! zatem,można?można
    a tu słyszę brzęczenie golarki..bzzzz

    • 8 8

    • To chyba różne imprezy. Degustacja menu restauracji, a jakieś święto ziemniaka :)

      • 3 0

  • upał....

    ojojooo w tym upale na tym 200 metrowym stole to jedna wielka patelnia będzie....

    • 5 1

  • 30 zł to dopiero poczatek

    Dodaj po 10 zł za wejście, mam 3 osobowa rodzinę towychodzi 120. Za 120 tomozna na weekend jechać. Frajer nie jestem, dziękuję.

    • 2 4

  • czy można zapłacić kartą za kupony?

    • 0 0

  • kłamcy

    czemu podajecie złe daty dzisiaj jest 24.06.2017 sobota i od rana rozpoczął się slow food festiwal. gdybym polegał na waszej tylko info.to bym się obył smakiem....przypadek ?? czy krecia robota na zamówienie!!?

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.