Już 12 czerwca 2016 r. odbędzie się X edycja Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. W Gdańsku-Oliwie, na terenach przylegających do oliwskiej katedry, na koneserów smaków czekać będą stoiska z tradycyjnie produkowaną żywnością wysokiej jakości.
Podobne wydarzenia
piątek - niedziela, godz. 10:00 - 20:00
Gdynia,
Centrum Riviera
Wstęp wolny
sobota - niedziela, godz. 12:00
Gdańsk,
Targ Węglowy
Wstęp wolny
W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego prowadzącej z parku do katedry staną stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Będzie można poznać smaki związane z regionem, żywność wytwarzaną wyłącznie w województwie pomorskim, według wieloletnich, tradycyjnych metod i receptur.
Nie zabraknie słodkich smakołyków: rogalików z wiśniami, sznëki z glanca czy pùlwerkùcha, co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego oznacza lukrowaną drożdżówkę i ciasto proszkowe. Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywiozą również inne wyroby: pierogi, chleb, twaróg czy smalec.
Jarmark to także okazja do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk. Na stoiskach będzie można kupić: syrop z mniszka lekarskiego, syrop z pędów sosny, żurawinę ucieraną na surowo czy sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci. Swoją obecność zapowiadają także producenci zrzeszeni w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Nie zabraknie słodkich smakołyków: rogalików z wiśniami, sznëki z glanca czy pùlwerkùcha, co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego oznacza lukrowaną drożdżówkę i ciasto proszkowe. Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywiozą również inne wyroby: pierogi, chleb, twaróg czy smalec.
Jarmark to także okazja do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk. Na stoiskach będzie można kupić: syrop z mniszka lekarskiego, syrop z pędów sosny, żurawinę ucieraną na surowo czy sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci. Swoją obecność zapowiadają także producenci zrzeszeni w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.