• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Noc Restauracji 2013 (28 opinii)

  • piątek, 24 maja 2013, godz. 19:00 - 2:00
  • Lokalizacja
    Gdańsk

Wydarzenie w ramach

Jedyna w swoim rodzaju, największa w kraju i w Europie - już 24 maja w Gdańsku odbędzie się Noc Restauracji, podczas której główną rolę odegrają oryginalne kreacje kulinarne oparte na składnikach i produktach regionalnej kuchni. Uczta do późnych godzin nocnych, specjalne menu przygotowane przez szefów cenionych autorskich restauracji, pokazy kulinarne i konkursy to tylko niektóre z atrakcji czekających na smakoszy, którzy spędzą tę wyjątkową noc w mieście.

PROPOZYCJE GDAŃSKICH SZEFÓW KUCHNI:
W Gdańsku udział w Nocy Restauracji weźmie 18 lokali zaliczanych do najlepszych adresów w mieście. Są to autorskie restauracje, których szefowie kuchni przygotowali na noc 24 maja dania o różnorodnych smakach i aromatach czerpiących z tradycji kulinarnej i bogactwa produktów regionalnych Pomorza. Jako specjalne, nocne dania przygotowane wyjątkowo na ten wieczór, pojawią się potrawy oparte o bałtyckie ryby, żuławski drób, tradycyjne gdańskie i kaszubskie przepisy i dziczyznę z pomorskich lasów.

Tej nocy królować będą ryby przyrządzane na różnorodne sposoby, między innymi Ceviche z łososia (delikatna marynata na bazie limonki, papryki i cebuli) z pieczoną krewetką przygotowane przez Wojciecha Harapkiewicza, szefa kuchni Restauracji Pałac Kościeszy. W Pałacu Kościeszy podawane będzie wyjątkowo wytrawne delikatne zestawienie - policzki cielęce z grasicą w towarzystwie miodowych warzyw i redukowanego wina.

W restauracji Kokieteria hotelu Hanza pojawią się między innymi tatar ze śledzia podany na pumperniklu, marynowany w żubrówce łosoś bałtycki podany z guacamole oraz skropiony sosem z korzennych przypraw, a jako danie główne pojawi się tam szczupak z kaszubskich jezior w asyście młodych ziemniaczków oraz sałatki ze szpinaku w towarzystwie pesto z pestek dyni. Dla odmiany łososia bałtyckiego zamarynowanego w rumie, podanego z ananasem "sous vide" i sałatką z mniszka lekarskiego, będzie można skosztować w restauracji Verres en Vers w hotelu Radisson Blue.

Morze rybnych smaków przygotowała Tawerna Dominikańska; tam w nocnym menu między innymi Gravlax - czyli łosoś bałtycki marynowany na sposób skandynawski, pierogi z łososiem bałtyckim podane na rucoli, chrusty śledziowe, zupa rybka z cukinią, listkami świeżej bazylii i kawałkami ryb bałtyckich. Jako główne dania w Tawernie pojawią się flambiorwany (podpalany) filet z łososia bałtyckiego podany na trawie cytrynowej w pierzynce egzotycznej z opiekanymi ziemniakami. A jeśli kto marzy o dorszu, to może skusi go bałtycki dorsz z chrupiącym cieście piwnym z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Smakowicie zapowiada się nocne danie restauracji VNS w CH Manhattan, jakim jest szachownica z soli i łososia podana z puree pietruszkowym i blanszowanymi warzywami, dopełniona sosem śmietanowym z dodatkiem ziół z własnego ogródka.

Na ryby i owoce morze postawili także w restauracji Fellini, gdzie będzie można spróbować steku z miecznika w aromatycznej panierce panko, a także zamówić chowder z muli.

Drób tego wieczoru pojawi się w wielu odsłonach. Będzie to między innymi pasztet z żuławskich gęsich wątróbek z tymiankiem aromatyzowany starką oraz pierś z kurcząt żuławskich wolno gotowana w sosie agrestowo-wiśniowym z sufletem z kaszy mannej. Obie propozycje znajdą się w menu degustacyjnym przygotowanym przez restaurację Kubicki.

W restauracji Barbados będzie można spróbować gęsiny w piwie duszonej z kolendrą podanej z kopytkami i sosem pomarańczowym, dodatkowo nieczęsto spotykany rosół z gęsiny z dodatkiem regionalnego sera.

W restauracji u Jakuba będziemy mogli zamówić nocne danie w postacie pieczonego udka z kaczki podanego na karmelizowanych jabłkach z kapustą modrą i ziemniakami.

Wiele z typowo gdańskich przepisów, w tym autorstw Guntera Grassa, zaserwuje Mariusz Wolski, szef kuchni restauracji Villi Eva. Będą to między innymi: Gdańska zupa z brukwi na gęsinie, bliny gryczane w wędzonym łososiem bałtyckim i kawiorem czy zupa z młodej kapusty z żołądkami confit. Tam pojawi się także nietypowy regionalny deser - carpaccio ze śliwek z sosem cynamonowym i lodami orzechowymi.

Dziczyznę, a konkretnie pieczonego dzika z purée z rzepy i rozmarynu, zjeść będzie można w Gamerosso Ristorante. Restauracja VNS w CH Manhattan przygotuje między innymi pierożki z ciasta szpinakowego z suszonymi pomidorami i kaszubskimi borowikami.

- W ramach projektu "Rozsmakuj się w Gdańsku" zamierzamy z jednej strony wypromować miasto jako atrakcję turystyczną na kulinarnym szlaku Europy, wyróżniającą się bogatą tradycją i ekologicznym podejściem, z drugiej zaś edukować i branżę, i mieszkańców w celu wykształcenia świadomej, nowoczesnej kultury kulinarnej - tłumaczy Anna Zbierska, dyrektor Biura Prezydenta Gdańska ds. Promocji Miasta - Noc Restauracji, odbywająca się w ramach corocznego Święta Miasta, to doskonała okazja, by zaprezentować gdańszczanom i turystom interesującą ofertę gdańskiej gastronomii, kunszt naszych szefów kuchni - dodaje Zbierska.

Podczas Nocy Restauracji w każdym lokalu odbędzie się pokaz kulinarny prowadzony przez szefa kuchni. Będą to między innymi: pokaz grillowania jagnięciny w Restauracji u Jakuba, pokaz przyrządzania flambirowanego łososia w Tawernie Dominikańskiej i wiele innych. Organizatorem imprezy jest firma landbrand przy współpracy z Biurem Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańsk oraz właścicielem marki delikatesowych oliw włoskich MONINI.

Gdańskie restauracje biorące udział w Nocy Restauracji 2013:
Barbados, Gamberorosso, Gdański Bowke, Inspiracja - Hotel Pałac Kościeszy, Kuchnia Rosyjska, Restauracja Fellini, Restauracja Gdańska, Restauracja Kokieteria, Restauracja Kubicki, Restauracja u Jakuba, Restauracja Kokieteria - Hotel Hanza Swojski Smak, Tawerna Dominikańska, Verres en Vers, Villa Eva i VNS Restauracja. Da Mario Ristorante, Mercado Tapas Bar, Cafe Bar Mon Balzac




O NOCY RESTAURACJI:
Noc Restauracji to pomysł na święto restauracji, które wspólnie tworzą największe w Polsce i Europie kulinarne wydarzenie. W drugiej edycji imprezy, która odbędzie się w piątek 24 maja 2013 roku bierze udział 60 wyselekcjonowanych, autorskich lokali z trzech miast: Białegostoku, Gdańska i Poznania. Ich szefowie kuchni przygotowują Nocne Dania oraz Nocne Menu, które będą dostępne tylko tej jednej nocy. Będą to wyjątkowe kreacje, które ukażą kunszt szefów kuchni, a ich cena skalkulowana będzie na bardzo atrakcyjnym poziomie. Tematem przewodnim tegorocznej edycji Nocy Restauracji będzie odczarowanie regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnych składników. Na nich bowiem opiera się sukces najlepszych restauracji w kraju i na świecie. Akcja rozpoczyna się o godzinie 19:00 i potrwa co najmniej do 02:00. Jest to godzina, do której restauracje gwarantują pracę kuchni. Organizatorzy i restauratorzy liczą, że podobnie jak w I edycji Nocy Restauracji w wielu lokalach goście bawić się będą do godzin porannych. Organizatorem Nocy Restauracji jest firma landbrand, a Miasto Gdańsk jest jej oficjalnym partnerem imprezy.

Przeczytaj także

Opinie (28)

  • Moim zdaniem w Brovarni najsmaczniej

    ich przekąski piwne nie mają sobie równych, polecam tam się wybrać!

    • 0 2

  • Niektórym restauracjom nawet nawet "kuchenne rewolucje" nie pomogą

    • 0 1

  • a i tak najwieksze wziecie....

    ...będzie miał mac przy kampusie UG, w czasie i po koncercie na neptunaliach :-)

    • 2 0

  • dlaczego w PIĄTEK? (postny)

    cóż, ja (mam nadzieję i wielu innych) nie jadam mięsa w piątek - owszem są propozycje ryb ale gdyby ta noc restauracji była w sobotę miałabym wybór.

    • 3 5

  • a czy w Swojskim Smaku (1)

    trzeba będzie dopłacić ekstra za ziemniaki i surówkę, tak jak zwykle?

    • 8 4

    • tak

      • 2 3

  • maleńkie porcje za duże pieniądze (1)

    • 9 3

    • nie chodzi i ilość ale o jakość

      a jak ci malo to se nagotuj garnek kaszy i wpitzielaj przez tydzień

      • 2 2

  • (1)

    bardzo słaba oferta, dużo lepeij wygląda niedzielny slow food na molo w sopocie !!!!!!!!!!!!!!!!

    • 2 13

    • to jakieś kpiny!

      "menu obowiązywac będzie od 19" a jeść przeciez mozna tylko do 18, super pomysł

      • 0 0

  • ale bałagan!!

    tradycyjnie brudnawo-fee, a te porcyjki chyba dla owadów, bo myszy to by się też nie najadły, aaaa fakt- tak się jada w nocy. ha,ha brawo, brawo super hiper kucharze, a jakie miny, pełna powaga i skupienie.

    • 1 2

  • A ja bym zjadł dobrą i niedrogą golonkę.Ale pewnie dobrej nie potrafią przyżądzić... (4)

    • 6 1

    • jedz do IKEA :) (1)

      serio, niezlą mają golonkę i tanio

      • 2 0

      • a to czasem nie do Ikea trafila calkiem niedawno partia starego garmazu w stylu pulpety,kotlety itp.bo cos mi sie o uszy obilo.

        • 1 0

    • (1)

      No właśnie w tym mieście to problem, gdzie tu kupisz porządne polskie żarcie, nie oczekuję ceny 10 zł jakby co, golonka, pierogi, flaki, żurek, gołąbki pieczenie czy nawet bigos...zna ktoś takie lokum?
      O czym ja piszę: kupić kiełbasę porządną z grilla z porządną kromką chleba..to wyczyn.

      • 5 0

      • Pierogi

        jak chcesz prawdziwe, bardzo dobre pierogi to w Novej Pierogovej

        • 1 0

  • "Kaszy mannEJ"??

    "Drób tego wieczoru pojawi się w wielu odsłonach. Będzie to między innymi pasztet z żuławskich gęsich wątróbek z tymiankiem aromatyzowany starką oraz pierś z kurcząt żuławskich wolno gotowana w sosie agrestowo-wiśniowym z sufletem z kaszy mannej. Obie propozycje znajdą się w menu degustacyjnym przygotowanym przez restaurację Kubicki."

    • 0 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.