• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Kulinarny powrót Don Kichota

30 czerwca - 1 września 2024, godz. 12:00 - 15:00

Gdańsk,
Wstęp wolny

1 lipca - 30 sierpnia 2024, godz. 11:00 - 14:00

bilety 10 zł
ulgowy 10 zł
"Lubimy wracać do tego co dobre i sprawdzone" - z takiego założenia wyszła Restauracja Wave mieszcząca się w sopockim Sheratonie i po raz kolejny przygotowała ucztę dla miłośników hiszpańskiej kuchni. Mylą się jednak ci którzy uczestnicząc w poprzedniej akcji myślą, że niczym już nie zostaną zaskoczeni.
Potrawy kuchni hiszpańskiej, jak żadnej innej kuchni europejskiej, tworzone pod wpływem wielu kultur oraz z różnorodnych składników potrafią zdumiewać feerią smaków i zapachów. Menu hiszpańskie udowadnia, że bazując na najprostszych składnikach przyrządzić można iście królewskie dania. Poza wszelkimi walorami smakowymi należy zaznaczyć, że kuchnia hiszpańska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie, gdyż obfituje w rozmaite warzywa i owoce, orzechy, zioła, oliwę, a także ryby i owoce morza. Doceniając kunszt potraw tego tętniącego życiem kraju, restauracja Wave zaprasza w piątek, 23 września w godzinach od 18:00 do 22:30 na kulinarny powrót Don Kichota. Ewa Olejniczak, szef kuchni hotelu Sheraton w Sopocie, wprowadzi gości w świat specjałów charakterystycznych dla kuchni basenu Morza Śródziemnego.




Wieczór w formie bufetu rozpocznie się od tapas czyli tradycyjnych hiszpańskich zakąsek: świeżych oliwek z migdałami, papryki nadziewanej kozim serem, karczochów, gotowanych ziemniaków z tradycyjnym sosem pomidorowym oraz owoców morza i ryb. Dla koneserów oryginalnych smaków proponujemy: szynki i kiełbasy JOSELITO oraz hiszpańskie Sery. Po rozbudzeniu kubków smakowych czas na tradycyjne Gazpacho i bufet dań głównych:
podobne do polskich pierogów empanadas faszerowane, w zależności od upodobań, tuńczykiem lub kurczakiem, perłę wśród hiszpańskich potraw paella z owocami morza, chorizo i szafranem, przygotowane z najlepszego gatunku mięsa wieprzowego chuleta de cerdo oraz przyrządzone na grillu w aromacie ziół, czosnku i dymu gambas a la plańcha. Dopełnieniem uczty będzie galicyjska tarta de Santiego i krem kataloński. Do każdego dania serwowane będzie oryginalne wino hiszpańskie polecane przez Pawła Białęckiego, jednego z najlepszych polskich sommelierów.



Wyśmienite menu, choć najważniejsze tego wieczoru, nie będzie jedyna atrakcją. Wśród gości zostaną rozlosowane nagrody: karty umożliwiające degustację win w Vinoteque Sopot jak i butelka magnum wina hiszpańskiego ufundowana przez to znane wszystkim koneserom wina miejsce. Główna nagroda najbardziej jednak ucieszy fanów piłki nożnej - są to bilety na mecz Real Madryt vs.Villareal który odbędzie się 26 października na stadionie Bernabéu w Madrycie. Nagrodę główną ufundowała firma Kulinarne Podróże.



Cena za nieograniczone korzystanie z bufetu: 120,00 zł/osoba
Rezerwacja: +48 (58) 767 1061

Opinie