Food ART Co., Fundacja Wspólnota Gdańska oraz Wydawnictwo Znak zapraszają na wyjątkowe wydarzenie.
12- go grudnia (sobota) gotujemy wspólnie z panią Aleksandrą Zaprutko-Janicką, autorką książki Okupacja od Kuchni!
W programie:
12.00 - 18.00 sprzedaż dań, które serwowały panie domu w okresie okupacji, w wersji oryginalnej i nieco zmodyfikowanej przez nas. Miejsce: Food ART Co. ul. Opata Jacka Rybińskiego 24/7, wejście od ul. Schoppenhauera
17.00 - 18.30 spotkanie autorskie z panią Aleksandrą Zaprutko-Janicką. Miejsce: Galeria Sztuki Warzywniak, ul. Opata Jacka Rybińskiego 25, Gdańsk Oliwa
Chcielibyśmy pokazać jaką niebywałą zaradnością wykazały się ówczesne panie domu, potrafiąc wyczarować coś z niczego. Będziemy serwować między innymi:
- marcepanki bez marcepanu
- chleb kartoflany
- gołąbki z kiszonej kapusty
- budyń z fasoli
i kilka równie "egzotycznych" potraw.
Częściowy dochód ze sprzedaży dań przekażemy na potrzeby starszych osób, mieszkających w Oliwie.
W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział.
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.
To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw.
Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem - to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!
źródło: www.znak.com.pl
W programie:
12.00 - 18.00 sprzedaż dań, które serwowały panie domu w okresie okupacji, w wersji oryginalnej i nieco zmodyfikowanej przez nas. Miejsce: Food ART Co. ul. Opata Jacka Rybińskiego 24/7, wejście od ul. Schoppenhauera
17.00 - 18.30 spotkanie autorskie z panią Aleksandrą Zaprutko-Janicką. Miejsce: Galeria Sztuki Warzywniak, ul. Opata Jacka Rybińskiego 25, Gdańsk Oliwa
Chcielibyśmy pokazać jaką niebywałą zaradnością wykazały się ówczesne panie domu, potrafiąc wyczarować coś z niczego. Będziemy serwować między innymi:
- marcepanki bez marcepanu
- chleb kartoflany
- gołąbki z kiszonej kapusty
- budyń z fasoli
i kilka równie "egzotycznych" potraw.
Częściowy dochód ze sprzedaży dań przekażemy na potrzeby starszych osób, mieszkających w Oliwie.
W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział.
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.
To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw.
Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem - to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!
źródło: www.znak.com.pl