• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Impreza już się odbyła

Jak kreatywnie i zdrowo jeść na poście warzywno-owocowym wg Dr Ewy Dąbrowskiej

Warsztaty poprowadzi Mikołaj Bator, właściciel i szef kuchni Zakwasownia a honorowym gościem będzie Pani Dr Ewa Dąbrowska, która w 2018 roku powołała Instytut Promocji Zdrowia Dr Ewy Dąbrowskiej.

 

Posty polegające na częściowej lub całkowitej rezygnacji z posiłków były wpisane w kultury i religie, miały swoje znaczenie dla oczyszczania sfery cielesnej i duchowej. Galopująca konsumpcja skutecznie odciągnęła nas od tych praktyk, co stało się jedną z istotnych przyczyn rozwoju chorób cywilizacyjnych. W dawnej Polsce wg kalendarza religijnego aż 192 z 365 dni w roku nakazywały powstrzymywanie się od spożywania mięsa, a 4 dni w roku zakładały tzw Post Suchy, czyli bez posiłków. Mądrości ludowe i religijne miały w tamtych czasach chronić ludzi przed skutkami niewłaściwego jedzenia i dawać możliwość zwiększenia uważności na sferę duchową. Dotyczyło to w różnych częściach świata praktycznie każdego narodu niezależnie od wyznania i koloru skóry.

Na szczęście dzięki zaangażowaniu ludzi takich jak Dr Ewa Dąbrowska z Instytut Promocji Zdrowia Dr Ewy Dąbrowskiej, posty powracają do naszych domów jako efekt ich popularyzacji dla promocji zdrowia. Wiele osób próbowało lub przeszło przez ten genialny leczniczy program żywieniowy, a jeszcze więcej zastanawia się czy warto. Post wg Dr Dąbrowskiej to przede wszystkim warzywny, w dużej mierze surowy i określony w czasie plan dietetyczny, który powinien zacząć się od zrozumienia jego istoty i zdrowotnych skutków. To nie jest kategorycznie dieta odchudzająca, chociaż jednym z jej efektów jest redukcja masy tłuszczowej. Efektami diety są m.in. oczyszczenie krwi, jelit, pozytywne zmiany skórne, a nawet w określonych przypadkach zahamowanie schorzeń.

Post wg Dr Dąbrowskiej odpowiednio prowadzony i skutecznie stosowany jest dla każdego, jeżeli jest robiony dla zdrowia, a nie ze względu na modę lub wiosenną dietę. Zachęcamy Was gorąco do wzięcia udziału we wspaniałych warsztatach prowadzonych przez Mikołaja Batora właściciela i szefa kuchni Zakwasownia, z gościnnym wykładem Pani Dr Ewy Dąbrowskiej. Po tym spotkaniu zrozumiecie przede wszystkim dlaczego warto pościć i jak w prosty sposób zbudować dzienne menu.

Warsztaty rozpoczniemy rozmową o istocie soków wyciskanych na urządzeniu wolnoobrotowym. Odbędzie się prelekcja i pokaz przygotowania kompozycji z wyjątkowych składników.

Podczas warsztatów każdy uczestnik przygotuje:
* Tabbouleh z kus kus kalafiorowym z ziołami i świeżymi warzywami
* Bulion consome na suszonych pomidorach z makaronem cukiniowym i marchwiowym z ziołami i czosnkiem
* Domowe kimchi "na szybko" z kapusty pekińskiej i warzywami
* Szakszuka z kalafiorem i suszonym jarmużem
* Sosy, pasty i inne porady do przyprawiania

Każdy uczestnik warsztatów otrzyma:
* pamiątkowy dyplom uczestnictwa
* wydrukowane przepisy wszystkich dań
* fartuch Skōma

Po warsztatach można będzie zabrać na wynos wszystkie przygotowane potrawy. Prosimy w miarę możliwości zaopatrzyć się w różnego rodzaju opakowania.
Zapraszamy!

Opinie