W czwartek, dnia 29 października br. w godz. 9:00 - 16:00 na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbędzie się II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Literacka Kuchnia.
Zdjęcia
Podobne wydarzenia
sobota - niedziela, godz. 9:30 - 17:30
Gdańsk,
ZOO
bilety 30 zł
ulgowy 25 zł
ulgowy 25 zł
Patronat Honorowy nad konkursem objęli:
Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk,
Prezydent Miasta Gdańska Paweł Adamowicz,
Pomorski Kurator Oświaty Elżbieta Wasilenko,
Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce Maciej Dobrzyniecki,
Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski.
W konkursie weźmie udział 20 zespołów dwuosobowych ze szkół gastronomicznych
z całej Polski. Inspirując się literaturą, uczniowie będą mieli za zadanie wykonać zakąskę
oraz deser, przygotowując jednocześnie prezentację dotyczącą wybranego tekstu literackiego.
O zwycięstwie i nagrodzie Grand Prix decydować będą jurorzy, podzieleni na dwie grupy: degustacyjno-literacką oraz techniczną.
Jury degustacyjno-literackie:
Maciej Dobrzyniecki (Przewodniczący Jury) - Członek Zarządu Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce
Agata Godlewska - Redaktor Naczelna magazynu HoReCa "Food Service"
Łukasz Modelski - Zastępca Redaktora Naczelnego Magazynu "Twój Styl",
pisarz i dziennikarz. Autor wielu książek, w tym pozycji "Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu.", za którą to został wyróżniony prestiżową nagrodą AIG Prix de la Litérature Gastronomique, przyznaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Paryżu.
Adam Woźniak - szef kuchni w Restauracji Mercato, Hotel Hilton, Gdańsk
Justyna Zdunek - restauratorka, właścicielka Restauracji Metamorfoza w Gdańsku i ambasadorka pomorskiej kuchni
Tomasz Deker - współwłaściciel firmy Deker
Grzegorz Nakrajnik - szef kuchni Restauracji "La Cucina" w Gdańsku
Paweł Petrykowski - technolog firmy Nestor
Karol Szatybełko - Podstarszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, właściciel cukierni "Rydelek"
Szymon Kawlewski - skarbnik Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, właściciel cukierni "Wega"
Michał Turek- redaktor RadiaPlus
Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Krystian Szidel - szef kuchni w Hotelu Sheraton Sopot
Tomasz Koprowski- szef kuchni Hotelu Sofitel Grand Sopot
Jury Techniczne:
Mariusz Gachewicz - szef kuchni "Hotelu Zamek Gniew"
Marek Mokwa - cukiernik Gold Waser
Michał Turzyński - technolog firmy Master Martini
Michał Wiśniewski - kierownik cukierni Hotelu Haffner
Piotr Sawczenko - zastępca szefa kuchni "Hotel Mistral Sport" Gniewino
Krzysztof Gradzewicz - szef kuchni "Browarnia Zamkowy Młyn"
Krzysztof Ilnicki - właściciel/cukiernik UMAM Patisserie w Gdańsku
Marek Rogalski- absolwent, uczestnik Top Chef-a, szef kuchni Kowall
W trakcie trwania konkursu odbędą się także liczne warsztaty towarzyszące oraz pokazy
i spotkania dla gości oraz konkursowej młodzieży. Odbędą się m.in.: warsztaty ze sporządzania sushi, tworzenia dekoracji z czekolady oraz parzenia kawy, a także pokaz live cooking i wprowadzenie w tajniki kuchni molekularnej.
Sponsorami konkursu są: PZU, NESTOR, CALLEBAUT, MASTER MARTINI, FARUTEX, SANECHEM - KUCHNIE ŚWIATA, ILLY, DAJAR, MAXIMUS, MARK, NAD POTOKIEM,
HOTEL SZYDŁOWSKI, MERCURE GDANSK STARE MIASTO, SOFITEL GRAND SOPOT, RESTAURACJA KOZI GRÓD, RESTAURACJA FILHARMONIA.
Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk,
Prezydent Miasta Gdańska Paweł Adamowicz,
Pomorski Kurator Oświaty Elżbieta Wasilenko,
Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce Maciej Dobrzyniecki,
Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski.
W konkursie weźmie udział 20 zespołów dwuosobowych ze szkół gastronomicznych
z całej Polski. Inspirując się literaturą, uczniowie będą mieli za zadanie wykonać zakąskę
oraz deser, przygotowując jednocześnie prezentację dotyczącą wybranego tekstu literackiego.
O zwycięstwie i nagrodzie Grand Prix decydować będą jurorzy, podzieleni na dwie grupy: degustacyjno-literacką oraz techniczną.
Jury degustacyjno-literackie:
Maciej Dobrzyniecki (Przewodniczący Jury) - Członek Zarządu Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce
Agata Godlewska - Redaktor Naczelna magazynu HoReCa "Food Service"
Łukasz Modelski - Zastępca Redaktora Naczelnego Magazynu "Twój Styl",
pisarz i dziennikarz. Autor wielu książek, w tym pozycji "Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu.", za którą to został wyróżniony prestiżową nagrodą AIG Prix de la Litérature Gastronomique, przyznaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Paryżu.
Adam Woźniak - szef kuchni w Restauracji Mercato, Hotel Hilton, Gdańsk
Justyna Zdunek - restauratorka, właścicielka Restauracji Metamorfoza w Gdańsku i ambasadorka pomorskiej kuchni
Tomasz Deker - współwłaściciel firmy Deker
Grzegorz Nakrajnik - szef kuchni Restauracji "La Cucina" w Gdańsku
Paweł Petrykowski - technolog firmy Nestor
Karol Szatybełko - Podstarszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, właściciel cukierni "Rydelek"
Szymon Kawlewski - skarbnik Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, właściciel cukierni "Wega"
Michał Turek- redaktor RadiaPlus
Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Krystian Szidel - szef kuchni w Hotelu Sheraton Sopot
Tomasz Koprowski- szef kuchni Hotelu Sofitel Grand Sopot
Jury Techniczne:
Mariusz Gachewicz - szef kuchni "Hotelu Zamek Gniew"
Marek Mokwa - cukiernik Gold Waser
Michał Turzyński - technolog firmy Master Martini
Michał Wiśniewski - kierownik cukierni Hotelu Haffner
Piotr Sawczenko - zastępca szefa kuchni "Hotel Mistral Sport" Gniewino
Krzysztof Gradzewicz - szef kuchni "Browarnia Zamkowy Młyn"
Krzysztof Ilnicki - właściciel/cukiernik UMAM Patisserie w Gdańsku
Marek Rogalski- absolwent, uczestnik Top Chef-a, szef kuchni Kowall
W trakcie trwania konkursu odbędą się także liczne warsztaty towarzyszące oraz pokazy
i spotkania dla gości oraz konkursowej młodzieży. Odbędą się m.in.: warsztaty ze sporządzania sushi, tworzenia dekoracji z czekolady oraz parzenia kawy, a także pokaz live cooking i wprowadzenie w tajniki kuchni molekularnej.
Sponsorami konkursu są: PZU, NESTOR, CALLEBAUT, MASTER MARTINI, FARUTEX, SANECHEM - KUCHNIE ŚWIATA, ILLY, DAJAR, MAXIMUS, MARK, NAD POTOKIEM,
HOTEL SZYDŁOWSKI, MERCURE GDANSK STARE MIASTO, SOFITEL GRAND SOPOT, RESTAURACJA KOZI GRÓD, RESTAURACJA FILHARMONIA.