stat
Impreza już się odbyła

II Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Literacka Kuchnia (1 opinia)

W czwartek, dnia 29 października br. w godz. 9:00 - 16:00 na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbędzie się II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Literacka Kuchnia.

Relacja z imprezy

w każdy czwartek (do 04.02.2021), godz. 10:00 - 10:45

bilety 25 zł

w każdą sobotę (od 05.12 do 19.12.2020), godz. 11:00 - 13:00

bilety 100 zł
Patronat Honorowy nad konkursem objęli:
Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk,
Prezydent Miasta Gdańska Paweł Adamowicz,
Pomorski Kurator Oświaty Elżbieta Wasilenko,
Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce Maciej Dobrzyniecki,
Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski.

W konkursie weźmie udział 20 zespołów dwuosobowych ze szkół gastronomicznych
z całej Polski. Inspirując się literaturą, uczniowie będą mieli za zadanie wykonać zakąskę
oraz deser, przygotowując jednocześnie prezentację dotyczącą wybranego tekstu literackiego.

O zwycięstwie i nagrodzie Grand Prix decydować będą jurorzy, podzieleni na dwie grupy: degustacyjno-literacką oraz techniczną.
Jury degustacyjno-literackie:

Maciej Dobrzyniecki (Przewodniczący Jury) - Członek Zarządu Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce
Agata Godlewska - Redaktor Naczelna magazynu HoReCa "Food Service"
Łukasz Modelski - Zastępca Redaktora Naczelnego Magazynu "Twój Styl",
pisarz i dziennikarz. Autor wielu książek, w tym pozycji "Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu.", za którą to został wyróżniony prestiżową nagrodą AIG Prix de la Litérature Gastronomique, przyznaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Paryżu.

Adam Woźniak - szef kuchni w Restauracji Mercato, Hotel Hilton, Gdańsk

Justyna Zdunek - restauratorka, właścicielka Restauracji Metamorfoza w Gdańsku i ambasadorka pomorskiej kuchni
Tomasz Deker - współwłaściciel firmy Deker
Grzegorz Nakrajnik - szef kuchni Restauracji "La Cucina" w Gdańsku
Paweł Petrykowski - technolog firmy Nestor
Karol Szatybełko - Podstarszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, właściciel cukierni "Rydelek"
Szymon Kawlewski - skarbnik Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, właściciel cukierni "Wega"
Michał Turek- redaktor RadiaPlus
Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Krystian Szidel - szef kuchni w Hotelu Sheraton Sopot
Tomasz Koprowski- szef kuchni Hotelu Sofitel Grand Sopot

Jury Techniczne:

Mariusz Gachewicz - szef kuchni "Hotelu Zamek Gniew"
Marek Mokwa - cukiernik Gold Waser
Michał Turzyński - technolog firmy Master Martini
Michał Wiśniewski - kierownik cukierni Hotelu Haffner
Piotr Sawczenko - zastępca szefa kuchni "Hotel Mistral Sport" Gniewino
Krzysztof Gradzewicz - szef kuchni "Browarnia Zamkowy Młyn"
Krzysztof Ilnicki - właściciel/cukiernik UMAM Patisserie w Gdańsku
Marek Rogalski- absolwent, uczestnik Top Chef-a, szef kuchni Kowall

W trakcie trwania konkursu odbędą się także liczne warsztaty towarzyszące oraz pokazy
i spotkania dla gości oraz konkursowej młodzieży. Odbędą się m.in.: warsztaty ze sporządzania sushi, tworzenia dekoracji z czekolady oraz parzenia kawy, a także pokaz live cooking i wprowadzenie w tajniki kuchni molekularnej.

Sponsorami konkursu są: PZU, NESTOR, CALLEBAUT, MASTER MARTINI, FARUTEX, SANECHEM - KUCHNIE ŚWIATA, ILLY, DAJAR, MAXIMUS, MARK, NAD POTOKIEM,
HOTEL SZYDŁOWSKI, MERCURE GDANSK STARE MIASTO,  SOFITEL GRAND SOPOT, RESTAURACJA KOZI GRÓD, RESTAURACJA FILHARMONIA.

Opinie (1)

  • Gratulacje!!!

    Super szkoła, naprawdę szkoląca zawodowców. Oby więcej takich szkół zawodowych, pełnej profesjonalizm

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.