stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Fine Dining Week (1 opinia)

  • Kalendarz
    26 sierpnia - 13 września
  • Lokalizacja
    Trójmiasto
  • Bilety
    129

Polska scena najwybitniejszych restauracji i Szefów Kuchni dojrzewa. To właśnie tym innowatorom, tworzącym dziś tożsamość polskiego haute cuisine, dedykowany jest tegoroczny Fine Dining Week (odbędzie się w ośmiu największych miastach). Popisowe pięciodaniowe doświadczenia w festiwalowej cenie 129 zł można już rezerwować na FineDiningWeek.pl.

REZERWACJA STOLIKA



Motywem przewodnim tegorocznej edycji Festiwalu jest odkrywanie polskiego oblicza współczesnego fine diningu, czyli sztuki restauracyjnej najwyższej próby. Twórczo łączy on tradycję z nowoczesnością oraz promuje najlepsze polskie, sezonowe składniki. Festiwal przybliży Gościom bogactwo rozkwitającej polskiej sceny finediningowej i filozofię smaku utytułowanych Szefów Kuchni osiągających światowy poziom kulinarny. Jest też realną pomocą dla walczących o przetrwanie niezależnych restauracji.



- W porównaniu z Zachodem, polska scena fine diningowa jest młoda. Bez historycznego bagażu ma unikalną szansę na określenie swojego DNA oraz miejsca w świecie - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy z RestaurantClub. - Kolejne polskie restauracje otrzymują międzynarodowe rekomendacje czy gwiazdkę Michelin. W tym roku do gwiazdkowych warszawskich restauracji Atelier Amaro i Senses dołączyła krakowska Bottiglieria 1881. To właśnie teraz jest najlepszy moment, by odkryć tę kwitnącą scenę i obserwować powstawanie jej unikalnej tożsamości, filozofii jedzenia i gościnności.

Warto się spieszyć, liczba najlepszych stolików jest ograniczona. Festiwal potrwa od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Szefowie Kuchni z ponad pięćdziesięciu najwybitniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych Gości popisowe, pięciodaniowe, autorskie menu skomponowane z najlepszych sezonowych produktów, dostępne w wyjątkowej cenie 129 zł. Każdy pełnoletni Gość otrzyma dodatkowo w prezencie kieliszek Martini Prosecco. Stoliki można rezerwować aż do przedostatniego dnia wydarzenia, z jednodniowym wyprzedzeniem. Na Gości czeka także konkurs fotograficzny, w którym do wygrania są ekskluzywne rezerwacje.

Wśród festiwalowych restauracji znajdziemy: warszawskie Belvedere Łazienki Królewskie, inAzia w hotelu Sheraton Grand Warsaw, Białego Królika w gdyńskim hotelu Quadrille, Niesztukę, Fino, debiutujące Fino Noir, Mercato, L'Entre Villes i wiele innych.

Podczas nadchodzącego festiwalu nie zabraknie także doświadczeń specjalnych takich jak m.in. Fine Dining Experience na dachu Hotelu Westin z widokiem na Warszawę.

Organizatorem Festiwalu jest inicjatywa RestaurantClub. RestaurantClub.pl zrzesza Gości i restauracje. To największa platforma do kulinarnych odkryć i rezerwacji. Club wspiera niezależną scenę restauracyjną, członkostwo w nim jest bezpłatne. Założyli go uczestnicy i organizatorzy Festiwalu Restaurant Week. 

Festiwal odbywa się w duchu filozofii #RespectFood stworzonej przez najlepszego na świecie Szefa Kuchni i restauratora Massimo Botturę, który odwiedził Festiwal w zeszłym roku. RestaurantClub jako organizator Festiwalu kontynuuję tę misję w ramach trwającej kampanii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji, jedzenie w restauracjach prawie w ogóle się nie marnuje (znając listę Gości zamawiają tyle składników, ile trzeba).

Ponieważ bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje otrzymały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi
i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi.

Rezerwacje: www.FineDiningWeek.pl
Wydarzenie: https://www.facebook.com/events/3168993256548126/
Festiwalowe miasta i regiony: Warszawa, Wrocław, Kraków, Łódź, Poznań,
Silesia, Trójmiasto, Szczecin
Termin Festiwalu: 26 sierpnia - 13 września 2020

Restauracje biorące udział w Trójmiasto Fine Dining Week:
Polskie Smaki (Sopot), Sztuczka (Gdynia), Fino (Gdańsk), Mercato (Gdańsk), Villa Eva (Gdańsk), Słona Woda (Sopot), Biały Królik (Gdynia), Niesztuka (Gdańsk), L' Entre Villes (Sopot), Fino Noir (Sopot)

Przeczytaj także

Opinie (1)

  • wrócę z urlopu na Capri

    i wpadnę na to menu i to we wszystkich tych knajpach

    • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.