Warsztaty kuchni tradycyjnej rozpoczniemy opowiadaniem o ludziach, którzy w dawnych czasach wypiekali chleb, jak bardzo ważne było to zajęcie i jak bardzo trzeba było się natrudzić, aby dojść od ziarenka do bochenka. Przedstawimy historię wytwarzania sera i masła.
Podobne wydarzenia
sobota, godz. 10:00
Gdynia,
K5 - Akademia Kulinarna
bilety 420 zł
w każdą niedzielę (do 30.06), godz. 13:00
Gdańsk,
Stacja Food Hall
bilety 89 zł
Wypiekanie chleba
Wypieczemy tradycyjne ciasto na zakwasie. Dzieci samodzielnie przygotują ciasto chlebowe. Poznają przy tym techniki wypiekania chleba oraz jego walory zdrowotne. Z ciasta chlebowego dzieci przygotują bułeczki mennonickie, którą udekorują przyprawami według własnego pomysłu.
Ubijanie masła
Dzieci przygotują masło w tradycyjnej masielnicy. Po zmaśleniu śmietany, masło jeszcze wygnieciemy i uformujemy w tradycyjną osełkę lub w foremce.
Wytwarzanie sera
Zrobimy wspólnie ser. Ser będziemy odciskali w rzeźbionej, mennonickiej formie, po czym ser pokroimy na plasterki, posypiemy orzechami włoskimi, suszoną żurawiną, rodzynkami.
Warsztaty są skierowanie dla dzieci w wieku 9-12 lat, zajęcia odbywają się bez udziału rodziców.
Wypieczemy tradycyjne ciasto na zakwasie. Dzieci samodzielnie przygotują ciasto chlebowe. Poznają przy tym techniki wypiekania chleba oraz jego walory zdrowotne. Z ciasta chlebowego dzieci przygotują bułeczki mennonickie, którą udekorują przyprawami według własnego pomysłu.
Ubijanie masła
Dzieci przygotują masło w tradycyjnej masielnicy. Po zmaśleniu śmietany, masło jeszcze wygnieciemy i uformujemy w tradycyjną osełkę lub w foremce.
Wytwarzanie sera
Zrobimy wspólnie ser. Ser będziemy odciskali w rzeźbionej, mennonickiej formie, po czym ser pokroimy na plasterki, posypiemy orzechami włoskimi, suszoną żurawiną, rodzynkami.
Warsztaty są skierowanie dla dzieci w wieku 9-12 lat, zajęcia odbywają się bez udziału rodziców.